U BUZETU VIŠE OBRTNIKA NEGO TVRTKI

Buzetsko obrtništvo broji ukupno 285 članova u 267 registriranih obrta koji zapošljavaju dvjestotinjak zaposlenika i čine značajan segment gospodarstva buzetskog područja, istaknula je na tradicionalnom susretu obrtnika u Konobi Volte u Kozarima predsjednica Udruženja obrtnika Grada Buzeta Loredana Krbavčić i poručila: "Vi ste dragi obrtnici skromni i marljivi ljudi, ustrajni u svom nastojanju da sebi i svojim obiteljima osigurate dostojan život, bez obzira na probleme i krize kroz koje prolazite."

Obrtnici su oduvijek bili stup društva i bitan čimbenik u ekonomskom i gospodarskom razvoju, rekla je Krbavčić te se zahvalila na trudu svim bivšim, sadašnjim, ali i budućim naraštajima koji će nastaviti doprinositi boljitku i razvoju obrtništva u cjelini i graditi mostove suradnje između ljudi i institucija.

- Snaga je u zajedništvu, jer samo ujedinjeni možemo nešto učiniti, predložiti, promijeniti ili izmijeniti, rekla je Krbavčić na susretu koji je okupio sve generacije obrtnika.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić istaknuo je kako buzetsko obrtničko udruženje sigurno nije najveće u Istarskoj županiji, ali je zahvaljujući aktivnosti predsjednice Loredane Krbavčić, nove tajnice Valentine Buršić i svih svojih članova, uspješno i jedno od najaktivnijih te se obrtnicima kao i gradonačelniku zahvalio na doprinosu razvoju obrtništva ne samo na području Buzeštine već i Istarske županije.

- Iako je danas sigurno puno lakše otvoriti firmu, puno je manje rizika, zbog zakonskih okvira koji jesu, obrtnicima treba čestitati da su upravo kroz obrtništvo smogli snage da krenu u svoj poslovni život, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić i izrazio zadovoljstvo da danas u Buzetu ima više obrtnika nego je registriranih tvrtki.

Na susretu na kojem je bio nazočan i počasni doživotni predsjednik buzetskog Udruženja obrtnika Klaudio Marinac, kao i predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić, uručena su priznanja jubilarcima. Za deset godina rada u obrtništvu priznanje su dobili: Denis Burlović, Deni Majcan, Tedi Zonta, Dejan Jakac, Sabina Alić, Zoran Gržinić, Adil Jašarević, Nevio Černeka, Đani Černeka i Dražen Kos. Za petnaest godina: Morena Ivančić Perčić, Alen i Sanjin Prodan, Goran i Sanel Tadić, Jadranka Stefanović, Franjo Brkić, Draženko Čendak, Branko Flego i Branka Ivančić. Za dvadeset godina Deana Klarić, Mladen Krbavčić, Roberto Majer, Alen Petohleb, Gordana Bartolić Cinić, Rita Božić, Dorjana Glavić, Elvis Koraca, Marinko Krbavčić, Vesna Mikolavčić i Denis Žigante.

Za 25 godina Romilda Jakovljević, Ermano Ošo, Ivica Posedel, Sanjin Vodopija, Damir Zorko, Igor Božić, Branko Buršić, Elio Fabijančić i Damir Prar. Za trideset godina: Dragan Bašić, Obrt za trgovinu, ugostiteljstvo i prijevoz Albino, Loredana Krbavčić i Neda Pauletić. Za trideset i pet godina ugostiteljski obrt Roč, Majda Ratoša, Damir Žudić, Marino Ivančić, Franko Pavletić, Ivanka Šverko i Vili Vivoda. Za četrdeset godina Mario Bužan, a za četrdeset i pet godina Obrt za ugostiteljstvo- Caffe bar i slastičarnica "Hajduk". Ovaj je obiteljski obrt lani dobio Godišnju nagradu Grada Buzeta zbog izuzetnog doprinosa u razvoju ugostiteljstva i društvenog života lokalne zajednice.

- Slastičarnicu smo registrirali 1974. godine. Radimo konstantno. U tih 45 godina možda je petnaest dana sve skupa bila zatvorena. Nemamo ni "petka ni svetka", radi se non- stop i po 16 sati dnevno, izjavio je Đabir Ferati.

 

Izvor: G. Čalić Šverko za Glas Istre